Anneke Bär - van der Drift

Jeugd

AD(H)D

Ik wil wel tussen de lijntjes schrijven,
maar soms wil mijn hand niet
Ik wil wel rustig naar buiten lopen,
maar als ze tegen mij aan botsen, word ik opeens kwaad
Ik wil wel aan die rekentaak beginnen,
maar er vliegt zo n mooie vlinder buiten
Ik wil er wel aan beginnen,
maar er staat zo n eng beestje bij getekend
Ik wil wel stilzitten,
maar ik heb zo n kriebel van binnen en mijn voeten gaan vanzelf bewegen
Ik wil wel opletten,
maar ik hoor de moeders op de gang praten, en een vreemde meneer.


AD(H)D is de afkorting van het Engelse: Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder. Dat betekent in het Nederlands: aandachts- en concentratiestoornis (met hyperactiviteit).
Voor een kind met AD(H)D is het heel moeilijk om zijn aandacht bij een ding te houden. Opletten is erg lastig. Bijvoorbeeld als de leerkracht in de klas iets uitlegt. Of om je goed te concentreren op het boek dat je leest. Er zijn zoveel prikkels die allemaal tegelijk binnenkomen, zoveel wat je ziet en hoort, maar ook wat je proeft, ruikt en voelt. Waar moet je nu wel op letten en waarop niet?
Als je ADHD hebt, kost het extra veel energie om je te concentreren. En vreemd genoeg, soms lukt dat ineens wel heel goed, bijvoorbeeld als je een leuk spel doet op de computer of iets heel interessants ziet op de TV. Sommige mensen om je heen denken daarom dat je je heus wel kunt concentreren, als je maar wilt. Maar dat is dus helaas niet met alles zo.

Zijn er meerdere soorten AD(H)D?
Er zijn drie belangrijke vormen van AD(H)D, ze staan hieronder op een rijtje:

  • Aandachts- en concentratieproblemen. De kinderen die dit hebben zijn snel afgeleid; vinden het moeilijk om opdrachten te volgen; hollen van de ene activiteit in de andere;
  • Impulsiviteit in denken en doen (zonder goed na te denken meteen doen). Deze kinderen storten zich vaak in gevaarlijke situaties; vallen anderen in de rede; kunnen moeilijk op hun beurt wachten;
  • Overbeweeglijkheid. Deze kinderen wiebelen en friemelen veel, draaien vaak op hun stoel en kunnen moeilijk blijven zitten; kunnen niet rustig spelen; praten heel veel.

Officieel bestaan er dus drie verschillende vormen van AD(H)D. Maar wat het meeste voorkomt is een combinatie van alledrie dus zowel aandachts- en concentratieproblemen, impulsitiviteit en overbeweeglijkheid.
Op de tweede plaats komt ADHD het meeste voor. Hierbij bewegen kinderen vooral heel veel en reageren ze impulsief.
Op drie staat wat men wel ADD noemt, dus zonder de H van hyperactiviteit. Iemand met ADD heeft vooral problemen om zich te concentreren op een ding. Kinderen met ADD zijn vaak dromerig en letten daarom niet op, zijn teruggetrokken en wachten af wat er gaat gebeuren. Een kind met ADD wordt niet zo snel opgemerkt, omdat die vaak rustig is en zit te dromen. Daarom wordt ADD meestal pas later opgemerkt, als je bijvoorbeeld al op de middelbare school zit.

Hoe komt het dat je AD(H)D hebt?
Wat de oorzaak van AD(H)D is, weet nog niemand precies. Men denkt dat er meerdere oorzaken zijn. Zo is door onderzoek ontdekt dat bij kinderen met AD(H)D zenuwverbindingen in de hersenen niet goed werken waardoor bepaalde informatie door de zenuwen niet goed doorgegeven wordt. Maar daar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.

AD(H)D komt vaker voor in dezelfde families (misschien niet helemaal op dezelfde manier, maar trekjes/kenmerken daarvan). Dat wijst erop dat erfelijkheid een rol speelt. AD(H)D komt in ieder geval vaak voor. Tussen de 40.000 en 120.00 Nederlandse kinderen hebben er last van. Sommige geleerden zeggen dat van de 50 kinderen er een is met AD(H)D. Anderen zeggen dat er zelfs op elke 16 kinderen een is die het heeft. Bekend is dat het bij jongens viermaal vaker voorkomt dan bij meisjes.

Wat betekent het voor jou en voor anderen?
De gevolgen van AD(H)D kunnen best groot zijn. Omdat een kind met
AD(H)D vaak heel druk is, reageren mensen, volwassenen maar ook andere kinderen, daar vaak negatief op. Ze vinden het maar vervelend en storend, dat drukke gedrag. Hierdoor kun je je wel eens ongelukkig voelen. Niemand wil dan met je spelen en het lijkt of volwassenen alleen maar boos op je zijn.

Hoe weet je zeker of je AD(H)D hebt?
Op onze praktijk wordt onderzoek gedaan naar AD(H)D. Dit onderzoek bestaat uit verschillende testen. Ook moeten je ouders een lijst met vragen invullen. De psycholoog kan dan nagaan of je echt AD(H)D hebt en hoe ernstig het is.

Kun je er weer van afkomen?
AD(H)D is helaas niet te genezen maar het is wel mogelijk om er op een goede manier mee om te leren gaan. Deze praktijk kan jou daarin apart begeleiden. Zo hebben we voor kinderen van 8 t/m 12 jaar een speciale training Braingame Brian genaamd. Dit is een soort computergame dat je thuis op je eigen computer kunt spelen.
Ook kunnen wij je leerkracht vertellen hoe ze jou op school het beste kunnen helpen.
Tot slot moet je weten dat in sommige gevallen medicijnen kunnen helpen. Als wij onderzoek hebben gedaan, kunnen wij je vertellen of het beter is dat je deze krijgt of niet.

Tips voor kinderen met AD(H)D

  • Je kunt er niets aan doen dat je AD(H)D hebt. Daarom ben je geen
    AD(H)D-er maar heb je AD(H)D. En AD(H)D is maar een klein deel van jezelf. Kijk daarom ook naar je sterke kanten;
  • Zorg dat je zoveel mogelijk te weten komt over AD(H)D;
  • Zoek steun bij je familie en je vrienden;
  • Zoek hulp bij een therapeut die veel over je probleem weet en die samen met jou aan je gedrag wilt werken;
  • Vraag je ouders en leerkrachten om jou zo goed mogelijk te helpen.

Links voor als je meer wilt weten
www.adhd.nl
Site van Stichting ADHD voor kinderen en volwassenen met ADHD

http://balansbabbels.nl/leerzaam.aspx 
Site over ADHD voor en door kinderen op de basisschool

www.balansdigitaal.nl
Kidspagina

 

 

Praktijk voor leer- en gedragsadviezen, telefoon 035-623 10 89
Locatie Hilversum (tevens postadres): Utrechtseweg 8, 1213 TS Hilversum
Locatie Huizen: Visserstraat 53, 1271 VE Huizen (ingang Noorderweg tegenover huisnr. 22)
De praktijkassistente is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt natuurlijk ook mailen.