Anneke Bär - van der Drift

Jeugd

Agressief gedrag

Dirk wordt na schooltijd gepest, vooral door twee jongens van een andere klas. Zij beginnen altijd met schelden en gaan net zo lang door totdat Dirk er in het wilde weg op los begint te slaan. Dirk is hier boos over en ook erg verdrietig. Hij vindt het niet eerlijk.
Soms doet hij onverwachte dingen; bijvoorbeeld als iedereen de klas uit wilt, houdt Dirk de deur vast zodat de anderen er niet uitkunnen. Hij maakt grapjes die anderen niet begrijpen. Wanneer hij in de bibliotheek achter de computer zit en er komt een ander kind aan dat wat zegt, reageert bij vijandig en ontstaat er prompt ruzie.
Dirk is eigenlijk bang dat hij zal falen of er niet bij zal horen.

Uit: Zelfcontrole van Teun van Manen

Wat is agressief gedrag nou eigenlijk?
Je hebt kinderen die goed voor zichzelf kunnen opkomen. Daar zegt men van dat ze assertief zijn. Dat is fijn, want een kind moet, als dat nodig is, van zich kunnen laten horen.
Er zijn ook kinderen die dat teveel en op een vervelende of negatieve manier doen. Daar zegt men van dat ze agressief zijn. Die komen vaak bedreigend of gewelddadig over waardoor andere kinderen bang voor ze worden. Agressieve kinderen zijn niet populair in de klas. Ze zien een opmerking van een ander vaak als een persoonlijke aanval waardoor ze er met de vuisten tegen ingaan. Ze worden soms wel bewonderd om wat ze allemaal durven en doen. Maar de meeste kinderen zijn bang voor agressieve kinderen waardoor ze eerder gemeden worden dan opgezocht. Vaak hebben die daarom geen vrienden of maken ze op een onhandige manier vrienden waardoor de vriendschap maar kort duurt.
Agressief gedrag is het meest vervelend voor het kind zelf. Als je steeds weer alleen komt te staan, ga je jezelf steeds vervelender voelen waardoor je weer agressiever kunt worden. We zeggen dan dat je in een negatieve spiraal terecht bent gekomen.

Een aantal kenmerken van agressie

  • Je kunt jezelf in bepaalde situaties niet in de hand houden (je voelt je opstandig worden);
  • Je reageert dan op een manier die voor iemand anders vervelend is;
  • Je voelt je snel tekortgedaan (ook wel gefrustreerd genoemd);
  • Het is lastig voor je om een andere houding aan te nemen in situaties die voor jou moeilijk zijn.

Wat kan deze praktijk voor je doen?
Herken je je in de dingen die hiervoor genoemd zijn en heb je er al gedurende langere tijd last van terwijl er niet iets speciaals gebeurd is waardoor je bijvoorbeeld erg boos op iets of iemand bent, dan is het verstandig om je te laten helpen. Het gaat namelijk meestal niet vanzelf over.
In onze praktijk kunnen wij onderzoek doen om te kijken of je inderdaad een zogenaamde agressieve gedragsstoornis hebt. Gelukkig kunnen wij een heleboel doen om dat dan te verminderen waardoor je jezelf steeds prettiger gaat voelen en andere kinderen en volwassenen jou weer aardiger gaan vinden.
Wij leren je dan hoe je anders met je agressie om moet gaan. Je leert zelfcontrole te krijgen; dat wil zeggen dat je eerst leert denken over hoe je zou moeten reageren voordat je dat echt doet. Vroeger zeiden mensen wel: Tel eerst even tot 10!
Je ouders en leerkracht/mentor worden ook betrokken. Zij kunnen een steuntje in de rug voor je zijn, zodat je het niet alleen hoeft te doen maar door hen gestimuleerd wordt.

Meer weten over agressie?
http://www.brainwiki.nl/nl/problemen/gedragsstoornis/
Informatie voor kinderen en jongeren over agressie

www.opvoedadvies.nl/agressie.htm
Artikel over agressie bij jonge kinderen

www.balansdigitaal.nl
Kidspagina

 

 

Praktijk voor leer- en gedragsadviezen, telefoon 035-623 10 89
Locatie Hilversum (tevens postadres): Utrechtseweg 8, 1213 TS Hilversum
Locatie Huizen: Visserstraat 53, 1271 VE Huizen (ingang Noorderweg tegenover huisnr. 22)
De praktijkassistente is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt natuurlijk ook mailen.