Anneke Bär - van der Drift

Jeugd

Angsten

Alle kinderen zijn wel eens bang. Dat is een normaal verschijnsel. Het kan bijvoorbeeld best een beetje eng zijn als je iets nieuws meemaakt ook al ben je daarop voorbereid door je ouders. Maar als je het achter de rug hebt, dan ben je vaak niet meer bang omdat je weet hoe het gaat. Neem de tandarts of als je een spuitje krijgt in het ziekenhuis. De eerste keer is vaak het ergste ook al wordt het nooit leuk.

Maar sommige kinderen blijven angstig voor bepaalde dingen. Vaak hebben ze dat al van kleins af aan. En in plaats dat ze aan die enge dingen gaan wennen, worden deze steeds erger. Soms weet je zelfs niet eens waar het vandaan komt dat je bang bent en dat is nog lastiger. Je voelt iets dreigen (spanning) maar je weet niet hoe dat komt. Je voelt je hulpeloos, nerveus, onzeker.
Van angst kun je allerlei klachten krijgen: buikpijn, bedplassen, trillen, zweten, slaapproblemen en nergens meer zin in hebben. Meisjes hebben vaker last van angststoornissen dan jongens.

Wat voor soort angsten zijn er?
Er bestaan allerlei vormen van angst. Je kunt bang zijn voor andere kinderen en daarom niet met ze om willen gaan. Of bang zijn dat je ouders iets overkomt en jij alleen achterblijft of dat er iets anders ergs is wat gaat gebeuren zonder dat daar een reden voor is. Bijvoorbeeld dat de wereld vergaat of dat je ernstig ziek wordt.
Er zijn kinderen die bang zijn voor harde ballen in het balspel tijdens gym waardoor andere kinderen juist op ze gaan gooien. Je kunt ook bang zijn voor dieren als spinnen en honden, om te telefoneren, om boodschappen te doen, om in te slapen omdat je dan alleen bent, bang zijn dat andere mensen jou stom vinden, enzovoort. Helemaal vervelend is het als je plotseling in paniek raakt, bijvoorbeeld als iedereen naar je kijkt terwijl je dat eng vind.

Wat moet je doen als je steeds zo angstig ben?
Blijf niet lopen met je angsten maar praat erover. Het belangrijkste is dat je iemand hebt die je kunt vertrouwen en aan wie je het kunt vertellen. Dit kan je moeder zijn, je vader, je opa of oma, je meester of lerares. Soms heb je geen geluk en luistert die volwassene niet of heb je het gevoel dat je niet echt begrepen wordt.

Ben je van mening dat je er niet meer uitkomt dan kun je aan je ouders voorstellen om voor hulp naar onze praktijk te komen. Hier werken mensen die je kunnen helpen om minder angstig te worden. Ze kunnen door onderzoek bij je te doen, uitzoeken of er echt sprake is van een angststoornis en weten daarmee gelijk hoe ze jou het beste kunnen helpen. Een psycholoog gaat daarna door middel van gesprekken en oefeningen met je aan de slag en geeft je een heleboel tips.
Gelukkig zijn angststoornissen goed te behandelen en soms zelfs helemaal te genezen.

Meer weten over angsten?
http://www.brainwiki.nl/problemen/angst
Informatie voor kinderen en jongeren over angstproblemen.

 

 

Praktijk voor leer- en gedragsadviezen, telefoon 035-623 10 89
Locatie Hilversum (tevens postadres): Utrechtseweg 8, 1213 TS Hilversum
Locatie Huizen: Visserstraat 53, 1271 VE Huizen (ingang Noorderweg tegenover huisnr. 22)
De praktijkassistente is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt natuurlijk ook mailen.