Anneke Bär - van der Drift

Jeugd

Autisme

Aan Jan wordt gevraagd of hij de tafel wil dekken. Hij antwoordt: Ja, ik doe het. Even later blijkt alleen het tafellaken op tafel te liggen en Jan zit op de bank een stripboek te lezen. Als moeder boos reageert: Jij zou toch de tafel dekken?, zegt Jan: Dat heb ik toch ook gedaan!
Wat Jan zegt klopt: de tafel is gedekt met een tafellaken. Hij heeft echter niet begrepen dat ook borden, bestek, bekers en servetten deel uitmaken van het tafeldekken. Hij was niet onbehulpzaam of onwillig, hij heeft alleen letterlijk gedaan wat er gevraagd werd.

Uit: Autisme is zo gek nog niet, uitgave CPS

Wat is autisme?
Autisme komt van het Griekse woord autos wat zelf betekent. Kinderen met ASS (een afkorting van Autistisch Spectrum Stoornis, wat de officiele naam voor autisme is) hebben allemaal hetzelfde probleem: Help mij om orde te brengen in de chaos om mij heen. Dit komt omdat je, als je autistisch bent, vooral gericht bent op jezelf en je afsluit van de buitenwereld. Daardoor maakt die buitenwereld een rommelige indruk op je. Je begrijpt vaak niet wat andere mensen bedoelen omdat je in je eigen wereldje zit en die anders is dan de buitenwereld. En het vervelende is dat die andere mensen jou vaak ook niet goed begrijpen en je daardoor soms een beetje raar vinden overkomen terwijl je aan het uiterlijk van autisten niks bijzonders ziet.

Kunnen jullie dat verder uitleggen?
Kinderen met autisme (zoals Jan) nemen dingen meestal letterlijk. Terwijl andere mensen dingen soms figuurlijk bedoelen. En dat is verwarrend.

Voorbeeld. Als iemand zegt: Ik heb dat voor een appel en een ei gekocht. wordt niet letterlijk bedoeld dat die er een appel en een ei voor betaald heeft, maar wordt bedoeld dat hij het goedkoop heeft gekocht.

Een ander probleem voor je is dat alles zo snel gaat. Je hebt tijd nodig om wat er gebeurt tot je door te laten dringen en te begrijpen. Je wordt vaak zenuwachtig en bang als alles snel gaat. Daarbij is het tijdsbesef zeer beperkt. De tijd verstrijkt zonder dat je er erg in hebt.

De zintuigen van kinderen met autisme zijn vaak erg gevoelig. Je hoort bijvoorbeeld heel scherp waardoor gewon geluiden pijn doen aan je oren. Je huid is soms ontzettend gevoelig waardoor aanrakingen erg onprettig aanvoelen. Daardoor wil je graag je oude, vieze kleren aan want die voelen zachter aan dan stijve, schone kleren.
Het meest indringend aan kinderen met autisme is hun angst. De angst waar geen reden voor lijkt en die je met allerlei rituelen het hoofd probeert te bieden.

Een aantal kenmerken van autisme voor je op een rijtje

  • Heb je autisme dan kom je bij anderen soms vreemd over omdat je je anders gedraagt;
  • Kinderen met autisme begrijpen de wereld anders. Hierdoor is het lastig voor je om aansluiting te vinden bij andere kinderen. Kinderen met autisme spelen het liefst op zichzelf. Je wilt ook wel met anderen spelen maar dan moet jij wel het spel bepalen. Doen wat het andere kind graag wil, is lastig voor je want dan weet je niet hoe het spel gaat aflopen en dat kan eng zijn;
  • Je vindt het prettig om altijd met hetzelfde te spelen of hetzelfde spelletje te doen. Voor jou hoeft het niet (steeds) iets anders of nieuws te zijn;
  • Je vindt het lastig om met iemand te praten; je hoort niet echt wat die ander zegt. Makkelijker is om tegen iemand te praten;
  • Je ziet nooit echt aan het gezicht van iemand anders of die nu vrolijk is of misschien juist wel verdrietig. Je snapt het beter als die persoon je gewoon zegt: Ik ben verdrietig vandaag;
  • Je merkt niet zo snel op wat er om je heen gebeurt. Als je aan het spelen bent of televisie kijkt, dan heb je alleen daar oog en aandacht voor.

Hoe komt het dat je autisme hebt?
Autisme is een handicap. Autisme is geen ziekte. Het heeft te maken met de hersenen die anders werken dan bij iemand zonder autisme. Doordat het met de hersenen te maken heeft, kun je autisme niet van buitenaf zien. En omdat je er ook nog eens gewoon uitziet, kom je vaker onbedoeld in de problemen. Andere mensen hebben het gewoon niet door.
Autisme komt in verschillende vormen voor, van licht tot zwaar. Iemand die ervoor geleerd heeft kan achterhalen wat voor soort autisme je hebt. Het is bekend dat jongens vaker autistisch zijn dan meisjes.

Kunnen jullie dat onderzoeken?
Het is belangrijk voor je dat zo vroeg mogelijk wordt vastgesteld of je autistisch bent of niet. En als dat zo is, welke vorm van autisme je hebt en waar je goed en minder goed in bent.
De behandelresultaten kunnen dan sterk verbeteren.
Het onderzoek dat onze praktijk doet, bestaat onder andere uit enkele tests die je moet doen. Daarnaast wordt gekeken hoe je op verschillende situaties reageert.
De onderzoeker krijgt op deze manier een duidelijk beeld of je autistisch bent, welke vorm je dan hebt, wat je goed kan en wat je tekortkomingen zijn. Dit is van belang om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Voor andere mensen, zoals je ouders, is dit ook prettig omdat ze je daardoor beter leren begrijpen en dat bijvoorbeeld beter beoordeeld kan worden welke school het meest geschikt voor je is.

Kun je er weer van afkomen?
Nee, er bestaat jammer genoeg geen behandeling die autisme kan genezen. Vroeg ingrijpen maakt het wel mogelijk om je gemakkelijker te leren hoe je het beste met je handicap kunt omgaan. Omdat elke autist weer anders is, wordt precies gekeken wat voor jou het beste is. Hiermee proberen wij het je gemakkelijker te maken om met andere mensen om te gaan en je bepaalde situaties beter te laten begrijpen.

Tips voor als je autisme hebt

  • Je kunt er niets aan doen dat je autisme hebt. Daarom ben je geen autist maar heb je autisme! Autisme is een deel van jezelf. Kijk ook naar je sterke kanten want die heb je absoluut!
  • Zorg dat je zoveel mogelijk te weten komt over autisme;
  • Praat over je probleem met anderen want dan begrijpen ze je beter. Ze horen dan dat jij sommige dingen die zij raar vinden, niet expres doet.

Wil je er meer over te weten komen?
http://balansbabbels.nl
Informatie en spreekbeurtvoorbeelden over Autisme, de stoornis van Asperger, PDD-NOS en nog veel meer!

http://www.npo.nl/het-klokhuis/08-04-2014/NPS_1243920
Klokhuis uitzending over Autisme

http://www.brainwiki.nl/nl/problemen/autisme/
Informatie voor kinderen en jongeren over Autisme

www.balansdigitaal.nl
Kidspagina

 

 

Praktijk voor leer- en gedragsadviezen, telefoon 035-623 10 89
Locatie Hilversum (tevens postadres): Utrechtseweg 8, 1213 TS Hilversum
Locatie Huizen: Visserstraat 53, 1271 VE Huizen (ingang Noorderweg tegenover huisnr. 22)
De praktijkassistente is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt natuurlijk ook mailen.