Anneke Bär - van der Drift

Jeugd

Dyscalculie

Klopt het volgende sommetje?
13 x 8 = 8024
Want 10 keer 8 is 80. En dan doe ik nog 3 keer 8 en dat is 24.
Dat is dus samen acht-nul-twee-vier.

(Pieter, 12 jaar, heeft dyscalculie)

Dyscalculie betekent slecht kunnen rekenen. Als je dyscalculie hebt, vind je rekenen of wiskunde erg lastig. Vaak loop je ook achter vergeleken met kinderen uit je klas. Ook al heb je heel vaak geoefend en er veel tijd in gestoken, het blijft moeilijk voor je om de regeltjes voor rekenen te onthouden. Net als voor Pieter hierboven.
Belangrijk is om te weten dat iedereen dyscalculie zou kunnen hebben. Het heeft niets met intelligentie te maken.

Een aantal kenmerken van dyscalculie zijn

  • Je blijft op je vingers tellen, ook al zijn de getallen veel te hoog;
  • Bij sommen onder elkaar vind je het heel lastig om te onthouden waar nu welk getal moet staan. Hierdoor maak je onnodige fouten;
  • Als de leerkracht bijvoorbeeld het getal 85 zegt. Dan zegt hij eerst de vijf en dan de acht (vijfentachtig). Hierdoor raak jij verwart en schrijf je 58 op;
  • Je vindt het lastig om getallen te onthouden en vergeet ze bijna direct weer;
  • Je blijft fouten bij het rekenen maken.

Wat is de oorzaak van dyscalculie?
De oorzaak van dyscalculie is (nog) niet helemaal duidelijk. Het lijkt erop dat het vaak in dezelfde families voorkomt, waardoor het erfelijk zou kunnen zijn. Onderzoekers denken dat bepaalde deeltjes van de hersenen anders werken bij mensen die dyscalculie hebben dan bij andere mensen. Om precies te weten wat de oorzaak is, moeten ze nog meer onderzoek doen.

Hoe weet je zeker dat je dyscalculie hebt?
Als je dyscalculie hebt, merk je dit niet alleen bij rekenen of wiskunde. Vaak vind je het ook moeilijk om afspraken en regels te onthouden en die direct te gebruiken. Bijvoorbeeld als je bij het betalen aan een kassa, snel de juiste muntstukken bij elkaar moet zoeken. Klokkijken kan ook lastig zijn.
Wanneer dyscalculie pas laat wordt ontdekt, kan dit vervelende gevolgen hebben voor hoe je je voelt. Je zou bijvoorbeeld faalangstig of somber kunnen worden. Daarom is het belangrijk dat het vroeg wordt herkend, zodat je meteen begeleid kan worden.

Wanneer er sprake is van rekenproblemen die na verloop van tijd met extra oefeningen of gerichte hulp niet overgaan en je andere vakken wel goed onder de knie krijgt, kan er sprake zijn van dyscalculie. Om dit zeker te weten moet onze praktijk onderzoek doen. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken hoe je rekentaken uitvoert en of er andere oorzaken zijn.

Hoe kun je geholpen worden als je dyscalculie hebt?
Jammer genoeg is dyscalculie niet te genezen. Wel kunnen wij kijken hoe je rekenprobleem het beste op school kan worden aangepakt en of persoonlijke begeleiding nodig is. Bijvoorbeeld door een remedial teacher (iemand die je bijles geeft).
Het onderzoek kan er ook toe leiden dat onze praktijk een zogenaamde dyscalculieverklaring uitschrijft. Hiermee krijg je op de basisschool en in het voortgezet onderwijs officieel recht op hulpmiddelen en/of voorzieningen bij schoolonderzoeken en examens die andere kinderen niet krijgen. In het voorgezet onderwijs kun je denken aan extra tijd bij het maken van opgaven en proefwerken, het toestaan van een rekenmachine en het gebruik maken van schema s waarop staat hoe je bepaalde problemen het beste kunt oplossen.

Tip
Oefen met rekenen op een leuke manier door er een spelletje van te maken. Voor kinderen uit het basisonderwijs staat bijvoorbeeld hieronder een leuke website (Kennisnet) waar rekenspelletjes op te doen zijn.

Meer weten over dyscalculie?

www.fi.uu.nl/rekenweb
Website voor rekenen/wiskunde op het basisonderwijs.

http://balansbabbels.nl
Informatie en spreekbeurtvoorbeelden over dyscalculie en nog veel meer!

http://tvblik.nl/het-klokhuis/dyscalculie
Uitzending van het klokhuis over dyscalculie.

 

 

Praktijk voor leer- en gedragsadviezen, telefoon 035-623 10 89
Locatie Hilversum (tevens postadres): Utrechtseweg 8, 1213 TS Hilversum
Locatie Huizen: Visserstraat 53, 1271 VE Huizen (ingang Noorderweg tegenover huisnr. 22)
De praktijkassistente is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt natuurlijk ook mailen.