Anneke Bär - van der Drift

Jeugd

Dyslexie

Taal is tegen mij,
ze heeft mij nooit gemogen.
Taal vernedert mij,
ze heeft mij vaak bedrogen.

Op en neer en heen en weer,
dansen letters en grepen achterstevoren.
Stom kind en domme knaap,
ik heb het dikwijls van haar mogen horen.

Welke taal er ook spreekt,
steeds spint ze een web tussen mijn oren.
Een eeuwig gevecht dat zij steeds wint,
dat weet ik al van tevoren.

Maar soms heb ik haar te pakken,
en dwing ik haar tot het schrijven van een gedicht.
Ze schopt, ze vecht en spuugt als een verwend kind,
maar deze keer zal ze verliezen,
vandaag is het mijn dichterlijke vrijheid die van haar wint.

Quinten Jacobs
(http://jeugd.antwerpen.be)

Dyslexie is een leerstoornis. Leren gaat dan een beetje moeilijk terwijl je toch slim genoeg bent. Als je dyslexie hebt, gaan je hersens anders om met taal. De letters die je leest of schrijft raken in je hoofd in de war.

Wat kan er gebeuren als je dyslectisch bent?

 • Soms vergeet je hoe je letters moet schrijven of in welke volgorde;
 • Soms weet je niet hoe je iets moet vertellen; je kunt de goede woorden niet vinden;
 • Soms gaat het lezen en spellen goed en soms gaat het slecht;
 • Soms haal je bij rekenen getallen door elkaar.

Als je op de middelbare school zit, zijn er nog een paar andere kenmerken te noemen:

 • Je handschrift is moeilijk leesbaar;
 • Je hebt moeite met al die spellingsregels van andere talen als Frans en Duits.

Het gaat gewoon niet vanzelf. Je hebt moeite met het automatiseren; dingen van buitenleren. Je hebt daar elke dag last van. Dat maakt het lezen en schrijven moeilijk. Maar… als je dyslexie hebt kun je toch worden wat je graag wilt. Je moet wel meer oefenen voordat het lukt. Dat is vervelend. Maar je kunt speciale hulpmiddelen krijgen bij het leren en het maken van toetsen.

Hoe komt het eigenlijk dat je dyslectisch bent?
De oorzaak van dyslexie is nog niet helemaal duidelijk. Er wordt veel onderzoek naar gedaan. Het is wel bekend dat het iets met bepaalde delen van de hersenen te maken heeft omdat die moeite hebben de binnenkomende informatie goed te verwerken.
Dyslexie komt vaak in dezelfde families voor. Erfelijkheid speelt daarom meestal een belangrijke rol. Het kan ook zijn dat er bij de geboorte iets mis is gegaan of dat het veroorzaakt wordt door een ongeluk. Het komt in ieder geval vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Het maakt niet uit of je slim bent of niet, dyslexie kan bij iedereen voorkomen.

Kan deze praktijk onderzoeken of ik dyslectisch ben?
Natuurlijk is het niet zo dat als je even niet zo goed kunt lezen of spellen, je meteen dyslectisch bent. Je kunt ook gewoon een beetje moeite hebben met taal. Het wordt pas dyslexie genoemd als er op school al langere tijd aandacht aan is besteed, je extra hulp hebt gehad en het dan nog steeds niet echt beter gaat.

Het is belangrijk dat goed onderzocht wordt waar je moeite mee hebt. Een psycholoog van onze praktijk gaat dan onderzoek bij je doen. De testen die je moet maken zijn heel nauwkeurig. Zo weten wij zeker of je dyslectisch bent of niet.

Kan deze praktijk dyslexie genezen?
Jammer genoeg niet. Dyslexie is iets wat je altijd zult houden. En dat is heel lastig want veel van wat er in het dagelijks leven gebeurt, heeft met taal te maken. Helaas is er nog geen wondermiddel gevonden dat je kan genezen van dyslexie.
Als je inderdaad dyslectisch bent, gaan wij met jou en je ouders op zoek naar een manier om goed met je probleem om te gaan. Wij geven jullie tips voor thuis en voor in de klas zodat het wat gemakkelijker voor je wordt. En we maken een plan waarin oefeningen staan die voor jou belangrijk zijn.
Met de hulp van bijvoorbeeld een remedial teacher (iemand die bijles geeft) kun je leren om veel handiger met taal om te gaan, te lezen en te schrijven. Hierdoor kun je op school beter meekomen en profiteer je ook later van wat je geleerd hebt, bijvoorbeeld in je werk.

Wat is een dyslexieverklaring?
Als uit het onderzoek blijkt dat je dyslectisch bent, mag een daarvoor opgeleide psycholoog van onze praktijk, een speciale verklaring voor jou opstellen. In deze zogenaamde dyslexieverklaring staat precies wat de psycholoog ontdekt heeft, hoe hard je al aan je probleem gewerkt hebt en wat voor jou in de toekomst belangrijk is. Je kunt dan gebruik maken van extra s die andere kinderen niet krijgen:

 • Dat je wat langer de tijd krijgt om proefwerken en overhoringen te maken;
 • Soms worden teksten op een bandje ingesproken en mag je luisteren in plaats van zelf te lezen;
 • Je geen punt voor spelling op je rapport krijgt;
 • De afspraak gemaakt wordt dat een onvoldoende op je rapport voor spelling niet meetelt;
 • Je met een computer mag werken in plaats van zelf te schrijven.

Tips voor wat je zelf kunt doen

 • Praat er over met anderen. Blijf er niet mee zitten, want je hoeft je er niet voor te schamen. Meer kinderen dan je denkt, hebben er last van;
 • Wat kun je goed? Doe dat dan zelf;
 • Wat kun je niet? Vraag dan hulp!
 • Je bent niet dom! Verdedig jezelf!
 • Dyslexie is maar een klein deel van jezelf. Kijk ook naar je sterke kanten;
 • Zoek uit wat handig is voor jou. Probeer uit hoe je het beste kunt leren. Begrijpen zal beter gaan dan uit je hoofd leren. In het begin duurt het wat langer, maar op den duur gaat het tijd besparen;
 • Misschien heb je wel een hekel aan taal en alles wat daarmee te maken heeft. Toch is het een goed idee om veel met taal te oefenen. Niet perse door veel schoolboeken te lezen en dictees te maken. Want misschien vind je het lezen van strips en het maken van rebussen en kruiswoordpuzzels wel heel erg leuk. En die zijn ook heel goed om te oefenen;
 • Misschien is er iemand op school die ervoor geleerd heeft om dyslectische kinderen te helpen. Vertel hem of haar dat jij ook dyslectisch bent zodat deze je extra kan helpen.

Extra tips voor als je in het VO zit

 • Zorg dat je in overleg met je mentor een faciliteitenkaart krijgt. Op deze kaart staat precies vermeld voor welke faciliteiten jij in aanmerking wilt en mag komen;
 • Lezen. Als het lezen je veel moeite kost, vraag dan studieboeken op band aan. Wanneer je werkt met ingesproken boeken, gaat het leren makkelijker. Je hoeft minder energie in het technisch lezen te steken en je kunt een tekst sneller begrijpen;
 • Onderstreep tijdens het lezen de kernwoorden in een verhaal; je neemt de inhoud dan beter in je op. Maak gebruik van een vergroting op A-3 formaat;
 • Spelling. Maak samenvattingen, werkstukken en boekverslagen op de computer. Gebruik de spellingchecker of schakel iemand in om je teksten na te lezen.

Meer weten over dyslexie?
www.dyslexieweb.nl
Informatieve site voor en door mensen met dyslexie

www.dyslexie.startkabel.nl
Alle sites over dyslexie op een rijtje

http://balansbabbels.nl
Informatie en spreekbeurtvoorbeelden over dyslexie en nog veel meer!

www.balansdigitaal.nl
Kidspagina

http://www.npo.nl/het-klokhuis/01-11-2011/NPS_1193817
Uitzending van het klokhuis over dyslexie

 

 

Praktijk voor leer- en gedragsadviezen, telefoon 035-623 10 89
Locatie Hilversum (tevens postadres): Utrechtseweg 8, 1213 TS Hilversum
Locatie Huizen: Visserstraat 53, 1271 VE Huizen (ingang Noorderweg tegenover huisnr. 22)
De praktijkassistente is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt natuurlijk ook mailen.