Anneke Bär - van der Drift

Jeugd

Hoogbegaafdheid

Soms komt het voor dat een kind hoogbegaafd is. Het kind kan dat zijn op verschillende gebieden. Op school in de leervakken maar ook op creatief, kunstzinnig en muzikaal gebied.

Enkele kenmerken van kinderen met hoogbegaafdheid

  • iets wat net geleerd is, kunnen ze gemakkelijk en snel toepassen;
  • ze zijn origineel;
  • ze kunnen zich goed concentreren;
  • ze zijn in veel dingen geinteresseerd;
  • ze lezen veel.

Maar 2 of 3 van de 100 kinderen zijn hoogbegaafd. Op een gemiddelde basisschool zitten ongeveer 6 hoogbegaafde of hoog intelligente kinderen. Wanneer je hoog intelligent bent, betekent dit dat je een IQ hebt van 130 punten of hoger. De meeste kinderen hebben een IQ tussen de 90 en de 110. Het IQ wordt gemeten met een intelligentietest. Je moet daarvoor een ochtend bij ons langs komen om verschillende praat- en doe-opdrachten te doen. De bedoeling van deze test is om erachter te komen waar je heel goed in bent en wat je al weet, maar ook om te ontdekken wat je lastiger vindt of nog niet kunt.
Hoog intelligent is alleen niet hetzelfde als hoogbegaafd. Hoogbegaafdheid is namelijk een combinatie van hoog intelligent, motivatie en creatief denken.

De meeste hoogbegaafde kinderen (50 tot 80 procent) zitten prima in hun vel. Die krijgen vaak lesstof die bij hen past, hebben genoeg vrienden en vriendinnen en hun ouders hebben geleerd hoe ze dat kind kunnen helpen. Bij sommige hoogbegaafde kinderen gaat het niet zo goed. Dan is de lesstof te saai, of gaat het op school te langzaam, de leerkracht en klasgenoten lijken je niet te snappen of je verveelt je gewoon heel erg. Het kan dan zijn dat je je ongelukkig voelt, dat je heel bang bent om fouten te maken, dat je op school je best niet meer doet of dat je precies gaat doen wat andere kinderen doen om je aan te passen, terwijl je dit eigenlijk niet leuk vindt.

Wat moet je doen als jij een van die kinderen bent waarbij het niet zo goed gaat?
Blijf niet lopen met je zorgen maar praat erover. Het belangrijkste is dat je iemand hebt die je kunt vertrouwen en aan wie je het kunt vertellen. Dit kan je moeder zijn, je vader, je opa of oma, je meester of juf. Soms heb je geen geluk en luistert die volwassene niet of heb je het gevoel dat je niet echt begrepen wordt.

Ben je van mening dat je er niet meer uitkomt dan kun je aan je ouders voorstellen om voor hulp naar onze praktijk te komen. Hier werken namelijk mensen die je kunnen helpen. Zoals hierboven al stond kan er een intelligentieonderzoek worden gedaan om uit te zoeken of je hoog intelligent en/of hoogbegaafd bent. En hoe we jou dan vervolgens het beste kunnen helpen. Er kunnen gesprekken met jou, met je ouders en met je school komen. Zodat het voor iedereen duidelijk is waar je allemaal goed in bent, maar zodat iedereen ook weet hoe ze jou het beste kunnen helpen.

Meer weten over hoogbegaafdheid?

  • Hoogbegaafdheid, nou en? Ontdekboek over hoogbegaafdheid voor kinderen van 5 tot 99 jaar! Wendy Lammers van Toorenburg. Dit boek bevat ook een literatuurlijst voor boeken thuis, schoolspecifiek en nuttige adressen;
  • Denken is leuk! Praktisch handboek voor hoogbegaafde kinderen, hun ouders en leerkrachten;
  • De hoogbegaafdheid survivalgids Tessa Kieboom en Danielle Verheye. Dit boek bevat ook een literatuurlijst voor boeken voor kinderen, ouders, schoolspecifiek en nuttige adressen.
 

 

Praktijk voor leer- en gedragsadviezen, telefoon 035-623 10 89
Locatie Hilversum (tevens postadres): Utrechtseweg 8, 1213 TS Hilversum
Locatie Huizen: Visserstraat 53, 1271 VE Huizen (ingang Noorderweg tegenover huisnr. 22)
De praktijkassistente is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt natuurlijk ook mailen.