Anneke Bär - van der Drift

Jeugd

NLD

NLD betekent Non-verbal Learning Disabilities. Letterlijk vertaald betekent dit non-verbale leerstoornissen ofwel: leerstoornissen die geen betrekking hebben op taal. Dus heb je NLD dan vind je het lastig om iets te leren behalve als het je verteld wordt. Je vindt het namelijk wel gemakkelijk als je iets moeten leren dat je hoort en dan kunt navertellen (dit gebeurt in de linkerhersenhelft). Maar met informatie die je moet leren door te zien of te voelen heb je moeite, net als het verwerken van nieuwe dingen en ruimtelijke informatie. Dus dingen die je je moet proberen voor te stellen (gebeurt in de rechterhersenhelft).

Iemand met NLD vindt het daarom moeilijk om verbanden te zien tussen allerlei verschijnselen of ingewikkelde situaties. Op school zullen problemen ontstaan met rekenen en begrijpend lezen, terwijl je met gewoon lezen en met spellen geen moeite hebt of er zelfs heel goed in kunt zijn.

Tussen de 1 en 5% van de schoolgaande kinderen lijdt aan NLD. Het lijkt vaker voor te komen bij jongens dan bij meisjes.

Wat opvalt als je NLD hebt

 • rekenproblemen;
 • je hebt veel gekke ongelukjes; botst overal tegenaan, valt vaker (bijvoorbeeld van een stoel), breekt dingen;
 • leren fietsen duurt lang, je hebt last van hoogtevrees en het tegen een bal trappen is moeilijk;
 • knippen en plakken is lastig voor je net als het gebruik van vork en mes;
 • je hebt een hekel aan puzzelen;
 • angst voor nieuwe sociale situaties (bijvoorbeeld het ontmoeten van nieuwe mensen);
 • je vindt het moeilijk om je aan te passen als iets onbekend is;
 • je hebt moeite met het herkennen van gebaren en gelaatsuitdrukkingen bij anderen; zelf gebruik je ook weinig lichaamstaal;
 • onverklaarbare woede-uitbarstingen of angst; 
 • je kunt geen gezichten onthouden.

Wat is de oorzaak?
De oorzaak van NLD ligt in de rechterhersenhelft (maar dat hadden we hierboven al verteld). De zogenaamde witte stof in de hersenen is aangetast. Dit kan gebeuren als je bij de geboorte te weinig zuurstof hebt gekregen, je tekort aan voedsel hebt gehad toen je nog klein was of door uitwendige omstandigheden zoals een ongeluk of bestraling.

Hierdoor functioneert de rechterhersenhelft niet goed waardoor de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft slecht verloopt. De rechterhersenhelft is heel belangrijk voor het leerproces: hierin wordt informatie samengevoegd die door de verschillende zintuigen wordt opgevangen, wordt nieuwe informatie verwerkt en vervolgens doorgestuurd naar de linkerhersenhelft. Als je nieuwe informatie niet goed verwerkt, heb je dus grote moeite om de nieuwe informatie te begrijpen en te gebruiken.

Hoe weet je zeker dat je NLD hebt?
Onze praktijk doet onderzoek bij je om zeker te weten of je NLD hebt, waarbij gekeken wordt wat je allemaal wel en niet kan. Vooraf moeten je ouders en de leerkracht een speciale vragenlijst invullen.

Kun je er weer van afkomen?
Jammer genoeg is NLD niet te genezen. Afhankelijk van de resultaten uit de onderzoeken kunnen wij je wel verder helpen. Een remedial teacher (iemand die bijles geeft) gaat dan met jou aan de slag om te zorgen dat je minder moeite krijgt met begrijpend lezen en rekenen.

Uit het onderzoek weten wij waar je goed in bent zodat wij gebruik kunnen maken van je sterke kanten. Omdat je waarschijnlijk goed kunt luisteren, vertellen wij precies wat je moet doen. Wij laten je niet worstelen door je moeilijke dingen te laten lezen die je dan weer moet proberen te begrijpen. Wij maken je het zo gemakkelijk mogelijk.
Ook kunnen wij je leren hoe je het beste met andere kinderen of met volwassenen kunt omgaan. Vaak vind je dat namelijk lastig. Dit gebeurt dan apart met jou of in een groepje met andere kinderen.

Tips voor als je NLD hebt

 • Omdat je het waarschijnlijk lastig vindt om je lichaam altijd goed te gebruiken, is het verstandig dit te oefenen door aan sport te doen. Bijvoorbeeld: zwemmen, skaten, paardrijden of tennissen. Teamsporten zijn minder geschikt.
 • Het kan prettig zijn om wat meer over NLD te weten te komen. Ga op zoek naar informatie en lees er over.
 • Je hoeft je niet te schamen dat je NLD hebt. Daar kun jij ook niets aan doen. Jammer genoeg weten maar weinig mensen wat NLD is. Dus heeft het ook niet zo veel zin dit aan iedereen te vertellen. Maar als je er meer over weet, kun je het wel beter uitleggen.

Meer weten over NLD?
www.nld.nu
Stichting Speciale Zorg voor Kinderen met NLD

www.nldline.com
Amerikaanse site met informatie over NLD

 

 

Praktijk voor leer- en gedragsadviezen, telefoon 035-623 10 89
Locatie Hilversum (tevens postadres): Utrechtseweg 8, 1213 TS Hilversum
Locatie Huizen: Visserstraat 53, 1271 VE Huizen (ingang Noorderweg tegenover huisnr. 22)
De praktijkassistente is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt natuurlijk ook mailen.