Anneke Bär - van der Drift

Jeugd

Puberteit

De puberteit, hoe voelt dat eigenlijk?
Jij verandert, maar doen je ouders dat ook?
Of denken ze nog steeds dat je een kleuter bent?

Wat doe je als je ouders het er niet mee eens zijn dat je:
Graffiti gaat spuiten?
Een piercing wil laten zetten?
En er een eigen mening op nahoudt?
En wat doe je als je gepest wordt, terwijl je wilt dat iedereen je bewondert?

Uit: Hoe overleef ik mijzelf door Francine Oomen

Wat is een puber?
Een kind tussen ongeveer twaalf en zeventien jaar noemen we een puber. Een puber is een eigen identiteit (ik) aan het ontwikkelen. Dan ontdek je wie je bent en wilt zijn. Dit doet een puber door zich te onderscheiden en af te zetten tegen anderen, vooral tegen de ouders. En door zich aan te passen aan leeftijdsgenoten. De vriendengroep is daarom veel belangrijker dan de ouders in deze fase.
Het is best een lastige fase omdat je los van je ouders, zelf dingen wilt bepalen maar ook merkt dat je ouders het daar niet altijd mee eens zijn en het soms ook anders willen dan jij.
Bekend van de puberteit is dat je stemmingswisselingen kunt hebben. Soms ben je supervrolijk en dan weer heel chagrijnig. Je kunt vaak zelf niet aangeven waardoor dat nou komt. Dit is heel normaal voor de fase waarin je zit, maar wel lastig!

Duizenden vragen
Als puber heb je vaak veel twijfels en heel veel vragen over van alles en nog wat. Het is de fase van ontdekken, ervaren en vallen en opstaan!
Vragen kunnen zijn:

  • Hoe doe je het met een bijbaantje: wanneer, wat en waar?
  • Drank, drugs en seks komen op je af. Hoe ga je ermee om?
  • Ik heb nergens zin in; lekker hangen en zappen tot ergernis van m n ouders. Is dit normaal?
  • School is stom, ik heb er geen zin meer in;
  • M n ouders zijn een tijd geleden gescheiden en ik houd het daar moeilijk mee terwijl m n ouders vinden dat ik er nu toch wel aan gewend moet zijn. Hoe ga ik daar mee om?
  • Ik wil privacy. Maar hoe doe ik dat als m n ouders steeds zeuren dat ik gezellig beneden moet blijven omdat ik veel te veel op m n kamer zit?

Je zult vast nog andere vragen hebben maar dit zijn een paar voorbeelden.

Kan deze praktijk je helpen?
Deze vragen wil je misschien graag besproken hebben en het fijnste is het als je dat thuis of met bekenden kunt doen. Soms kun je niet bij je ouders terecht en heb je hiervoor geen geschikte vrienden waardoor je het in je eentje moet uitzoeken. En dat kan knap eenzaam zijn in deze fase. Dan kun je bij onze praktijk terecht. Hier kun je individueel of in een groepje praten over deze en allerlei andere vragen die je bezig houden. Het gaat dus niet alleen om praktische problemen maar ook om relationele- en identiteitsproblemen.
Belangrijk voor je is te weten dat je ouders wel toestemming moeten geven dat je bij ons komt (zij moeten er voor betalen), maar dat zij niets te weten komen waar jij het met ons over hebt zonder dat wij dat vooraf met je bespreken. Privacy is dus heel belangrijk. Wil je meer informatie? Stuur een mailtje of bel ons als je eens een persoonlijk, orienterend gesprek wilt hebben. Stuur een mail

 

 

Praktijk voor leer- en gedragsadviezen, telefoon 035-623 10 89
Locatie Hilversum (tevens postadres): Utrechtseweg 8, 1213 TS Hilversum
Locatie Huizen: Visserstraat 53, 1271 VE Huizen (ingang Noorderweg tegenover huisnr. 22)
De praktijkassistente is telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur. U kunt natuurlijk ook mailen.